Платформа Українського інституту національної пам’яті

Український інститут національної пам'яті став партнером міжнародного проєкту з усної історії

Український інститут національної пам’яті та Громадська організація Чеської Республіки «Асоціація з міжнародних питань» уклали меморандум про співпрацю щодо реалізації у 2021-2022 роках освітнього проєкту «Усна історія».

Громадська організація Чеської Республіки «Асоціація з міжнародних питань» (Asociace pro mezinárodní otázky, АМО) звернулася до Інституту з пропозицією взяти участь в усноісторичному проєкті, в межах якого проводиться конкурс шкільних робіт з усної історії. АМО здійснює свою діяльність в Україні упродовж семи років. За цей час було проведено майже 80 семінарів для вчителів історії та майбутніх педагогів у всіх областях України. Учасники семінарів отримують теоретичні та практичні знання з усної історії, її використання в шкільній практиці та участі в загальноукраїнському конкурсі усноісторичних шкільних проєктів.

Загальною темою конкурсу є «Повсякденне життя в СРСР у період 1980-1991 років». Мета конкурсу: вивчення новітньої історії України з погляду мультиперспективності, використання усноісторичних джерел для урізноманітнення навчального матеріалу, формування уявлення про суб’єктивність пережиття людиною історичних подій. Усноісторичні роботи в межах конкурсу пропонується будувати навколо таких питань: політичний досвід, робота, сім’я і побут, молодіжна субкультура, подорожі тощо. Спеціальною цього року є така тема: «Чорнобильська катастрофа – 35 років від дня трагедії».

Упродовж 2021 року заплановано провести 6 онлайн-семінарів для вчителів історії з різних регіонів України. Учасники семінарів отримають відповідні сертифікати, із зазначенням кількості годин. Перший семінар відбудеться 31 березня-01 квітня. Зареєструватися на конкурс можна до 30 березня, заповнивши форму заявки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ

Детальніша інформація про проєкт «Усна історія» та шкільний конкурс на спеціальному сайті: http://www.usnaistoriya.info