Платформа Українського інституту національної пам’яті

Архів усної історії поповнився записами про депортації 1944–46 років та сучасну війну

Платформа Українського інституту національної пам’яті «Архів усної історії» функціонує з березня 2021 року. На ній розміщаються записи Інституту та ті, що приймаються для зберігання та оприлюднення від інших організацій та установ.

У вересні 2021 року Архів усної історії поповнився усноісторичними матеріалами про депортації 1944–1946 років та сучасну війну. Передбачається, що незабаром вони будуть у вільному доступі з платформи архіву.

Автори документального фільму «Депортація 44–46» передали унікальні відеоматеріали про депортації 1944–1946 років з території сучасної південно-східної Польщі до УРСР. Напередодні виходу стрічки в прокат сценарист Тарас Лазер та продюсерка Олена Яковенко передали матеріали голові УІНП Антону Дробовичу та завідувачці сектору обліку та збереження усних джерел УІНП Тетяні Ковтунович записи свідчень жертв депортації 1944-1946 років, які використовувались при створенні фільму. Спогади записував Тарас Лазер спільно з науковим консультантом Романом Кабачієм.

Фільм «Депортація 44-46» розповідає про події масової депортації понад 480 тисяч українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини до УРСР, внаслідок підписаної 9 вересня 1944 року «Угоди про обмін населенням» між СРСР та Польською Народною Республікою. Стрічку «Депортація 4446» створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно, картина стала одним із переможців Дванадцятого конкурсного відбору.

 

Організатори проєкту «Діагноз: Війна» передали до УІНП власні записи учасників російсько-української війни.

Заступниця головного редактора Науково-видавничого об’єднання «Дух і Літера» Анастасія Негруцька та голова УІНП Антон Дробович підписали меморандум про співпрацю, в межах якої архів проєкту «Діагноз: Війна» із записами спогадів учасників російсько-української війни передали до УІНП.

«Діагноз: Війна» – спільний проєкт видавництва «Дух і Літера» та Української асоціації військової медицини, підтриманий Українським культурним фондом, основна ідея якого – зібрати та зберегти історії людей, які пройшли російсько-українську війну. У проєкті зібрано 100 свідчень. Аудіо- та відеозаписи також розшифровані у вигляді текстових файлів.